HomeReceptyRýchly a lahodný recept z rúry – bravčové mäso so šampiňónmi, cibuľou...

Rýchly a lahodný recept z rúry – bravčové mäso so šampiňónmi, cibuľou a syrom

V dnešnej uponáhľanej dobe často hľadáme recepty, ktoré nielen potešia naše chuťové poháriky, ale aj nám nezaberú príliš veľa času v kuchyni. Tento recept na bravčové mäso so šampiňónmi, cibuľou a syrom dokazuje, že z jednoduchých surovín sa dá pripraviť jedlo plné bohatých chutí. Či už plánujete víkendový obed s rodinou, alebo hľadáte spôsob, ako ohromiť hostí bez veľkých príprav, tento pokrm je tou pravou voľbou.

Nezabudnite navštíviť aj našu facebookovú skupinu Inšpirácia na slané recepty, kde každý deň nájdete skvelé tipy na slané jedlá.

Bravčové mäso so šampiňónmi, cibuľou a syrom

Čo budeme potrebovať:

  • 4 plátky bravčového mäsa (400 g – ideálne stehno alebo kotleta).
  • 1 väčšia cibuľa (ja som použila červenú, je jemnejšia).
  • 2 strúčiky cesnaku (môžete nahradiť aj sušeným cesnakom).
  • 100 g šampiňónov (4 kusy, použila som biele).
  • Soľ a korenie podľa chuti (so mlynčekom je to jednoduchšie, menej sa v kuchyni ušpiníte).
  • Hladká múka na obalenie mäsa (cca 4 polievkové lyžice).
  • Olej na opečenie mäsa a orestovanie zeleniny (pre zmenu som použila olivový olej).
  • rovnaký diel kečupu a majonézy (ja som použila 3 polievkové lyžice kečupu aj majonézy a bolo toho veľa, takže určite postačí menej).
  • 150 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda alebo čedar).
  • Zemiaky na pečenie (voliteľné).
  • Ako budeme postupovať:

    1. Krájanie a naklepávanie mäsa: Ak máte celý kus mäsa, najprv ho nakrájajte na plátky. Bravčové mäso (4 plátky) dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Prebytočnú vodu môžete odstrániť kuchynskými utierkami. Následne každý kúsok mäsa prikryte potravinovým vreckom alebo fóliou a jemne ho naklepte paličkou na mäso.

    2. Korenenie, obaľovanie a opekanie mäsa: Keď máte mäso naklepané, posypte ho z oboch strán soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Môžete pridať aj ďalšie korenie podľa vlastnej preferencie.

    Je čas obaliť pripravené plátky mäsa v hladkej múke. Postup je jednoduchý – do plytkého taniera alebo misy nasypte hladkú múku (4 lyžice) a každý kúsok mäsa do nej obalte. Uistite sa, že je mäso obalené rovnomerne, ale prebytočnú múku zľahka straste. Obalené mäso si zatiaľ odložte bokom na tanier.

    Vezmite veľkú panvicu a nalejte do nej olej, aby pokryl dno. Nechajte olej dobre rozohriať. Opečte každý kúsok mäsa z oboch strán dozlatista. Medzitým si pripravte plech na pečenie. Vyložte ho papierom na pečenie, aby sa mäso neprichytilo a bolo ľahké ho po upečení servírovať. Opečené plátky mäsa rovnomerne rozložte na plech.

    3. Príprava zmesi, cibule a šampiňónov: V malej miske zmiešajte kečup (2 lyžice) a majonézu (2 lyžice). Táto jednoduchá omáčka dodá mäsu príjemnú krémovú a jemne sladkú chuť, ktorá skvele doplní šampiňóny a cibuľu.

    Teraz sa môžete pustiť do prípravy šampiňónov a cibule. Ak chcete, môžete použiť aj cesnak. Najprv nakrájajte cibuľu (1) na polmesiačiky a cesnak (2 strúčiky) na malé kúsky.

    Šampiňóny (4 – 100 g) olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Veľkosť môžete prispôsobiť podľa svojej preferencie.

    Použite tú istú panvicu, v ktorej ste vyprážali mäso. Na strednom ohni orestujte nakrájanú cibuľu, kým nezíska zlatistú farbu. Po chvíli môžete pridať aj cesnak.

    Potom pridajte nakrájané šampiňóny a pokračujte vo vyprážaní, kým nezmäknú a ľahko sa opečú. Môžete pridať čerstvo mleté soľ, korenie alebo bylinky podľa chuti.

    4. Vrstvenie zmesí na mäso: Zmes kečupu a majonézy rovnomerne rozotrite na každý kúsok mäsa na plechu.

    Akonáhle máte cibuľu a šampiňóny hotové, rovnomerne ich navrstvite na každý kúsok mäsa. Cibuľa a šampiňóny dodajú mäsu výraznú chuť a textúru, ktorá skvele doplní jemnú krémovú vrstvu kečupu a majonézy.

    Nastrúhajte tvrdý syr na jemnom strúhadle a rovnomerne ho nasypte na pripravené plátky mäsa so zeleninou. Syr sa pri pečení krásne roztečie a vytvorí lahodnú kôrku na povrchu.

    5. Pečenie mäsa so zemiakmi: Ak chcete mať kompletné jedlo, môžete na plech vedľa mäsa pridať aj zemiaky. Zemiaky umyte, nakrájajte, osoľte, okoreňte ich a pokvapkajte trochou oleja. Pre lepšiu chuť na ne môžete dať kúsky obyčajného masla. Rozložte ich vedľa mäsa na plech.

    Plech vložte do predhriatej rúry na 190 °C a pečte približne 35 minút, kým mäso nezmäkne a syr sa nerozpustí a nezozlátne.

    Ak chcete ušetriť zapekaciu misu, môžete hneď vedľa mäsa opiecť aj zemiaky.

    6. Servírovanie: Po upečení nechajte mäso chvíľu vychladnúť a potom servírujte. Mäso môžete podávať sopečenými zemiakmi alebo inou prílohou podľa vášho gusta.

    TIPY:

  • Papier na pečenie: Aby papier na pečenie nekĺzal, môžete plech najskôr pokvapkať olejom alebo vodou.
  • Zmes húb: Namiesto šampiňónov môžete použiť zmes rôznych druhov húb, ako sú hríbiky, shiitake alebo portobello.
  • Jemný dotyk vína: Pri vyprážaní cibule a húb pridajte trochu suchého bieleho vína, ktoré dodá pokrmu jemnú kyslosť a zvýrazní chuť húb a cibule.
  • Zeleninová príloha: Namiesto klasických pečených zemiakov môžete k mäsu pripraviť zmes pečenej zeleniny. Kombinácia mrkvy, cukety, sladkých zemiakov alebo červenej repy poskytne farebnú a zdravšiu alternatívu.
  • Plátky slaniny pre extra chuť: Ak chcete pokrmu pridať ešte výraznejšiu a bohatšiu chuť, môžete na každý kúsok mäsa položiť plátok slaniny predtým, než navrstvíte cibuľu a šampiňóny. Slanina sa pri pečení krásne roztečie a dodá jedlu nezameniteľnú chuť.
  • Ďalšie fotografie k tomuto receptu nájdete v galérii nižšie.

    #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item1 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/78E14E08-971B-404F-A5B2-6843B7FF8389-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item2 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/FFDCDBF8-754A-42F8-B292-30B18858A80C-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item3 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/36F5DCC6-1019-44F8-B5C4-6BFA054B9B68-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item4 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/39453AC2-1735-429A-802E-9A36EA78646A-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item5 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/F815D4E3-62C0-4A03-8615-415B5D65B084-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item6 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/5EF89CC4-5C74-4AD0-ADD9-0EEC027E6A39-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item7 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/723D3DC9-3D49-4831-BE98-76BEABBA8E09-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item8 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/4F216253-95B2-4F83-BC12-E6D5A2931BA5-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item9 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/002D5778-165D-49BC-B851-7908F0498844-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item10 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/3D0CA421-7408-4FDC-883E-4299190B91E3-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item11 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/6A947C02-53B0-4F16-9159-66A5B1DAA01A-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item12 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/56333E74-6D14-4335-AB39-049BC4FA4144-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item13 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/9E90FFF3-F8D8-47E9-8F11-57E44EB1B5B1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item14 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/4C295E54-B6A9-42FF-87E5-608026AEBFB8-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item15 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/E9FF1925-88EE-4121-9D03-52B45DC75DBF-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item16 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/C2143FCC-FE0E-45EF-B3C6-2A1E7D6D90E9-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item17 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/55A25E55-7D2C-45D2-A801-324E7676707D-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item18 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/D491ADA3-1F5D-48B3-B0EF-41270E31D690-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item19 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/A49653B2-10B8-429E-87AB-D516B929FC85-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item20 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/75D2F095-0E16-482B-A08A-EF468F06F767-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item21 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/5051CD30-1B04-44C7-8889-185BA575F41F-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item22 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/68538DC4-5258-4417-B19C-93F508BFF626-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item23 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/4FC02F40-EA8E-4F46-A434-2E125B7CB6DF-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item24 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/38853BD8-E421-4D77-9BF0-A3E4C32D01DF-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item25 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/DC047C25-6D28-46F5-9E0D-81CBFC10EF06-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item26 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/792F5EEA-8E47-47C8-898A-CD58A1EF62CA-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item27 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/4557730A-11B9-460C-9BB9-F57257ED6659-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item28 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/04D2D5E8-524D-48A3-8C6D-9DBFA80F5F5C-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item29 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/F22DE95B-AF74-4F11-B475-2DC7A50AE833-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item30 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/E5F96772-D35C-472F-BA40-C9FAE2396778-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item31 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/CFA86978-C4AA-447F-88AA-BFEB1E072881-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item32 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/C6514087-AE8C-41B1-B428-A41AA8FA27E8-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item33 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/2338B6C9-119D-4BD2-8973-9AE4D06F1D17-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item34 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/384C178A-9461-4E30-B8C3-D699281E7F77-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item35 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/89F03796-1D49-4164-803A-A249421DDFFF-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_23.td-doubleSlider-2.td-item36 { background: url(https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/09/75DCD092-C3C7-409C-83DB-8A7568D4B2B3-80×60.jpg) 0 0 no-repeat; } 1 z 36 Pokiaľ máte aj vy svoj obľúbený recept, určite nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchárka a navštívte aj skupinu Prima Inšpirácie, kde každý deň nájdete množstvo skvelých receptov.

    Sophie
    Sophie
    Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Paradajky nakrájajte na plátky, potrite cesnakom a vložte do rúry: tento recept odporúčam všetkým.

    Tento recept na pečené paradajky s cesnakom a bylinkami je výbornou voľbou, ak chcete spracovať paradajky do zásoby a užiť si ich chuť aj...

    Čo pridať pri vyprážaní zemiakov: šéfkuchári odhalili hlavné tajomstvá

    Ak sa naučíte chutne vyprážať zemiaky, výrazne vám to uľahčí život: keď chcete rodine dopriať kvalitný a cenovo dostupný pokrm, vždy budete mať...

    Gurmánske špagety s hovädzím mäsom v paradajkovej omáčke s rozdrvenými paradajkami

    Ak túžite po skutočne chutnom a zároveň nenáročnom kulinárskom zážitku, poteší vás náš recept na gurmánske špagety s hovädzím mäsom v paradajkovej omáčke s...

    Ako naložiť najchutnejšie papriky na zimu: overený recept

    Na prípravu leča sa zvyčajne používajú papriky domáceho pôvodu. Existuje niekoľko receptov, ktoré uspokoja rôzne chute.Pre hostinských je ponúkaný paprikáš na balkánsky spôsob. Hovorí...

    Nedávné komentáře

    LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
    Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
    JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
    Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?