Blížiaca sa jeseň je tradičným časom na domáce pečenie.Najjednoduchším receptom je šarlota s jablkami.
Koláč je taký rozpoznateľný a známy, že sa jednoducho nedá jesť donekonečna.Poďme si povedať o chutnej alternatíve.
Odborníčka nášho časopisu Julia Archipova, kuchárka, pekárka štvrtej kategórie, nám prezradila, ako pripraviť zátokový koláč so slivkami.
Požadované: ‚Vydajte sa na cestu, aby ste sa dostali do mesta, kde sa nachádza.‘:
Ako variť
1.Čisté slivky rozrežeme na polovice a odstránime jadierka.
2.Vajcia vyšľaháme s cukrom (60 g) do nadýchanej peny a pridáme soľ, rastlinný olej a kyslú smotanu.
3.Múku po malých častiach prešľaháme a preosejeme, pridáme kyselinu citrónovú a sódu bikarbónu, potom vymiesime cesto.
4.Formu na pečenie vymastíme maslom, nalejeme do nej cesto, poukladáme slivky rezom nahor a ponoríme ich do cesta.
5.Posypeme ich cukrom (20 g), prípadne škoricou a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch 45-50 minút.
Po vychladnutí koláč vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.Dobrú chuť!
Tento recept na zátokový koláč so slivkami vyzerá lákavo, ale bolo by užitočné, ak by boli pridané obrázky jednotlivých krokov prípravy. Viac vizuálnych pomôcok by určite uľahčilo pochopenie postupu pre tých, ktorí nemajú také veľké kuchynské skúsenosti. Čiastočne chápem zámer zachovať tajomstvo tradícií, no v tomto prípade by trocha viac detailov pomohlo. Inak veľmi zaujímavý a inšpiratívny recept!