Zemiaky sú bohaté na draslík, horčík, fosfor, vitamín C a vitamíny skupiny B.
Zemiaky obsahujú aj vlákninu dôležitú pre trávenie.
Výhody zemiakov však priamo závisia od spôsobu ich tepelnej úpravy.
Ktoré zemiakové jedlo by sa malo vyhodiť
Podľa ‚Gazeta.Ru‘ s odvolaním sa na Elenu Grekovú, gastroenterologičku, lekárku najvyššej kategórie, alergologičku ‚SM-Kliniky‘ v Petrohrade, najškodlivejším spôsobom prípravy zemiakov je vyprážanie.
Po prvé, vyprážanie zdvojnásobuje obsah kalórií v zemiakoch.
Kým 100 g varených zemiakov má 80 kilokalórií, 100 g vyprážaných zemiakov má takmer 200 kilokalórií.
Mali by ste si tiež uvedomiť, že pri vyprážaní sa uvoľňujú karcinogény.
Tieto škodlivé látky negatívne ovplyvňujú ľudský nervový systém a zvyšujú riziko vzniku rakoviny,‘ varoval odborník.
Čo by ste odporučili namiesto vyprážaných zemiakov? Možno náhrada varenými zemiakmi alebo ich pečením by mohla priniesť podobné výhody bez negatívnych účinkov?