Recept uvedený nižšie je neuveriteľne jednoduchý.Napriek tomu výsledný zeleninový snack chutí každému bez výnimky.
Ako hovorí šéfkuchárka Yulia Arkhipova, expertka na publikáciu siete BelNovosti, na prípravu tohto prípravku možno použiť takmer akúkoľvek zeleninu – rôzne druhy kapusty, mrkvu, cviklu, daikon, sladké zemiaky, cesnak atď.atď..
Nevhodné sú len baklažány, aj keď sa dajú po predsmažení dať aj do zaváracích pohárov.
Keď si teda vyberiete zeleninu na predjedlo, nakrájajte ju na veľké kúsky a vložte do veľkej misy.
Tu pridajte soľ (odporúčané 2% z celkového objemu, ale je lepšie sa spoľahnúť na vlastnú chuť).
Trochu ich rozdrvte rukami a nechajte ich sedieť, kým sa neobjaví šťava.
Potom zeleninu premiestnite do pohárov a naplňte ich čistou vodou.Do každej nádoby musíte pridať štipľavú papriku a hrášok a ak je to potrebné, kôprový dáždnik a bobkový list.
Aby predjedlo rýchlejšie kvasilo, nalejte do pohárov lyžicu starého nálevu.
Prvýkrát bez nálevu začne „kyslá kapusta“ kvasiť na druhý alebo tretí deň.Ak použijete soľanku, proces bude trvať asi jeden a pol dňa.
Dôležité je zvážiť aj teplotu v miestnosti – čím je v kuchyni teplejšie, tým rýchlejšie začne kvasenie.
Nezabudnite niekoľkokrát denne prepichnúť obsah pohárov drevenou tyčinkou a po dvoch až troch dňoch by sa mal obrobok poslať do chladničky na ďalšie dozrievanie. .
Nezabudla by som pripraviť predjedlo iba s soľou tak, ako je popísané, ale možno by bolo užitočné pridať aj niektoré aromatické bylinky, ktoré by zvýraznili chuť zeleniny a dodali jedinečný nádych. Napríklad, materina dúška alebo pažítka by boli skvelým doplnkom. Skúste experimentovať s rôznymi bylinkami a uvidíte, aké lahodné kombinácie môžete dosiahnuť!