Čas varenia pre suchý drvený hrášok je viac ako hodina a pre celý hrášok trvá viac ako dve hodiny..
Samozrejme, predmáčanie môže výrazne urýchliť proces..
Ak je táto podmienka splnená, drvený hrášok môže byť hotový za pol hodiny a celý asi za 50 minút.
Je možné urobiť hrach na varenie ešte rýchlejšie? Napríklad 15 minút?
Podľa kulinárskej expertky online publikácie Belnovosti, kuchárky, pekárky štvrtej kategórie Julie Arkhipovej, je to celkom možné.
Prísada na urýchlenie varenia hrášku
Špecialista zdôrazňuje: hrach môžete rýchlo pripraviť pomocou sódy bikarbóny.
10 minút po zovretí vody musíte do tekutiny pridať trochu hydrogénuhličitanu sodného.
Je dôležité, aby ste to nepreháňali: jedna čajová lyžička stačí na štyri litre vody.
Ak je sódy priveľa, hrášok nebude mať práve najpríjemnejšiu chuť.
Ak sa však ukáže, že množstvo hydrogénuhličitanu sodného je mierne, dosiahne sa iba pozitívny účinok: hrášok s najväčšou pravdepodobnosťou zmäkne do 5 minút.
Je možné, že budete musieť počkať niekoľko minút navyše.Požadovaný výsledok sa však napriek tomu dosiahne veľmi rýchlo.
Myslím si, že manipulácia s časom v príprave receptov by mala byť opatrná. Zrýchlenie procesu varenia hrášku až na 15 minút pomocou sódy bikarbóny môže síce byť lákavé, no zároveň môže ovplyvniť chuť a kvalitu jedla. Možno by bolo lepšie nechať si na túto pochúťku viac času a užiť si autentický chuťový zážitok. Čo si myslíte o tom, ako sa s týmto návrhom vyrovnáte?