Neskúsení letní obyvatelia sa naivne domnievajú, že bezpečnosť zberu závisí len od kvality zberu a podmienok skladovania..
Naozaj o tom musíte začať premýšľať, kým zelenina sedí v záhrade.Najmä pokiaľ ide o zber cibule..
Ako zachovať úrodu cibule až do jari nám prezradila odborníčka nášho časopisu Anastasia Kovrizhnykh, agronómka a krajinná dizajnérka.
Po prvé, kontrola škodcov
Hlavným nepriateľom tejto plodiny je mucha cibuľová.Hmyz môže zničiť plány zberu, ak sa neprijmú preventívne opatrenia.
Najjednoduchším prostriedkom je použiť zmes dreveného popola a horčičného prášku pripravenú v pomere 3:1.
Po druhé, čistenie a príprava
Ak cibuľky zbierate správne, šanca, že vydržia až do jari, je oveľa väčšia.
Preto sa cibuľa nevyťahuje zo zeme, ale skrúca, ryje vidlami.
Je dôležité cibuľu vysušiť a nepoškodiť dno pri orezávaní koreňov – nechajte asi 8-10 mm.
Po tretie, správne skladovanie
Cibuľu neskladujeme v chladničke, ale na suchom, tmavom a dobre vetranom mieste.
Ideálne na uskladnenie sú sieťky, tašky z prírodnej tkaniny, košíky alebo prútia.
Cibuľu je dôležité skladovať oddelene od ostatnej zeleniny a najmä zemiakov.
Ahoj Anastasia, chcela by som sa s tebou zdieľať môj pohľad na uchovávanie úrody cibule. Súhlasím, že čistenie a príprava cibule sú kľúčové, no rád by som doplnil, že taktiež dôležité je odstrániť cibuľu s poškodenými vrcholmi, pretože tam sa môžu vytvoriť hnilobné miesta. Ďakujem za tvoje cenné rady!