Skúsení záhradníci nikdy nevyhadzujú vaječné škrupiny, pretože môžu zdvojnásobiť úrodu..
Agronóm Ivan Russkikh povedal, ako správne používať toto užitočné hnojivo vo svojom kanáli Zen.
Ako používať vaječné škrupiny ako hnojivo
Vaječné škrupiny sú jedinečným zdrojom vápnika a niektorých ďalších mikroelementov nevyhnutných pre rastliny, no vďaka svojej hustej štruktúre sa v pôde rozpúšťajú pomaly.
Najjednoduchší spôsob, ako použiť škrupiny ako deoxidačné hnojivo, je rozdrviť ich na múku ako dolomit.Aj v takejto podobe sa však jeho činnosť prejaví až ku koncu sezóny alebo až v budúcom roku.
Pôsobenie škrupiny môžete urýchliť pomocou mobilizátorov fosfátov, ale oveľa jednoduchšie je pripraviť „rýchle vápenaté“ hnojivo.
Do trojlitrovej nádoby nalejte dva litre 9-percentného octu a vložte tam škrupiny tak, ako sa objavia.
Keď sa škrupiny rozpustia, vytvorí sa pena, preto nádobu úplne nenaplňte octom a vložte všetky nahromadené škrupiny naraz.
Hnojivo sa aplikuje nasledovne: rozpustite pohár hnojiva v 5 litroch vody a zalejte v množstve 0,5-1 litra na rastlinu.Paradajky, paprika, uhorky, baklažány a kapusta majú veľmi radi tento dresing.
Ako rozpúšťadlo môžete použiť aj kyselinu citrónovú (lyžica citróna na jeden a pol litra vody).
Predtým sme vám povedali, ako skúsení záhradníci kŕmia jahody po plodení.
Napriek tomu, že je táto technika zaujímavá, existuje riziko, že prílišným používaním vaječných škrupín ako hnojiva dochádza k nadbytku vápnika v pôde. Možno by bolo vhodné kombinovať ju s inými typmi hnojív pre optimálne výsledky.