V obchodoch s potravinami a na trhoch sa najčastejšie vyskytujú tri druhy zemiakov: zemiaky s bielou, žltou a ružovou dužinou..
Farba šupky podľa odborníčky publikácie siete BelNovosti, kuchárky Julie Arkhipovej, zvyčajne zodpovedá farbe dužiny: pri bielych zemiakoch je šedá alebo krémová, pri žltých zemiakoch je žltkastá, pri červených zemiakoch je ružovkastý..
Zatiaľ nebudeme hovoriť o fialových zemiakoch: ide o vzácnu odrodu, ktorá stojí viac a je menej bežná.
Zemiaky rôznych farieb sa od seba líšia obsahom škrobu, čo ovplyvňuje ich chuť a schopnosť udržať si tvar.
Tu sú odporúčania na používanie zemiakov na základe ich farby.
Biele zemiaky
Odporúča sa na pyré, krémové polievky a kastróly, pretože sa dobre varí a má príjemnú zamatovú chuť.
Žlté zemiaky
Je cenený pre svoju schopnosť dobre držať tvar, preto je vhodný na šaláty, pečenie a varenie v kabátiku.
Červené zemiaky
Táto odroda sa oplatí použiť, ak chcete ochutnať vyprážané zemiaky: Červené zemiaky obsahujú málo škrobu a pri varení si zachovávajú svoj tvar.
Julie Arkhipová má síce zaujímavé postrehy ohľadom farieb zemiakov, avšak nezabúdajme aj na vedecké štúdie, ktoré ukazujú, že úroveň nutričných hodnôt a vitamínov sa môže líšiť medzi jednotlivými farbami zemiakov. Prehliadať toto by mohlo viesť k neúplnému posúdeniu ich kulinárnych vlastností.