Napriek tomu, že jemné čučoriedky sa môžu pri umývaní ľahko poškodiť, tento krok by ste nemali vynechať – aj keď ste si bobule nazbierali sami v ekologicky čistej oblasti..
Postup je potrebný na zbavenie sa parazitov, hmyzu, prachu a iných nečistôt, vysvetľuje odborníčka publikácie siete BelNovosti, kuchárka Yulia Arkhipova..
Jedinou výnimkou je skladovanie bobúľ: po zbere alebo nákupe by sa čučoriedky mali skladovať v suchom stave, kým ich nebudete pripravení jesť, pričom sa najskôr zbavíte zlých, zvrásnených a zhnitých bobúľ.
Ako umývať čučoriedky
Opakujeme: čučoriedky musíte umyť predtým, ako ich budete jesť.Toto by sa malo robiť opatrne a snažiť sa nerozdrviť ovocie.
Naplňte misku vodou a vložte do nej bobule, potom ich opatrne opláchnite a vyberte.
Potom počkajte, kým voda nevytečie a čučoriedky trochu vyschnú.Teraz môžete začať jesť: nemali by ste to odkladať ani na niekoľko hodín, pretože umyté čučoriedky sa rýchlo kazia a hnijú.
Mám čučoriedky pred zmrazením umyť?
Pred zmrazením je potrebné čučoriedky dôkladne umyť – po rozmrazení to nebude možné.Opláchnite bobule vyššie opísaným spôsobom a potom osušte.
Ak zmrazíte bobule, kým sú mokré, voda sa roztiahne a poškodí šupku, čo spôsobí, že sa bobule po rozmrazení premenia na kašu.Vlhké bobule sa navyše zlepia a zdeformujú, čo negatívne ovplyvní ich štruktúru a chuť.
Keď sú bobule úplne suché, rozdeľte ich do nádob alebo vrecúšok a vložte ich do mrazničky.
Je naozaj nevyhnutné umývať čučoriedky? Myslím si, že v prípade, že sú bobule z ekologickej oblasti, môžu byť bez obáv konzumované aj bez umývania. Čo si myslíte?