Skúsení záhradníci, ktorí sa zaoberajú pestovaním cesnaku, hovoria: po zbere sa neponáhľajte s jeho strihaním..
V tomto prípade je dobre uložený.Existuje niekoľko ďalších zaujímavých možností na zabezpečenie vysokokvalitného skladovania produktu..
Prečo by ste sa nemali ponáhľať s prerezávaním rastliny?
Pretože aj po zbere hlava priberá na váhe: zuby pokračujú v raste a naďalej prijímajú výživu z listov, ktoré ešte nie sú úplne suché.
Čo hovoria skúsení ľudia
Ak zastrihnete zelené pierko, hlavička stratí výživu, krycie šupiny nebudú mať možnosť dlho vyschnúť (zuby vydávajú vlhkosť, ktorú by mohli čerpať z listov).
Dokázali to skúsení záhradníci: neorezaný cesnak je dokonale skladovaný a na jar a začiatkom leta poteší svojou silou a šťavnatosťou.
Samozrejme, treba to orezať.Ale len podľa potreby.Keď napríklad vezmeme určitú sumu na použitie alebo na predaj.
Sušenie
Toto je odporúčanie.Po zbere osušte cesnak na slnku (pár hodín).
Sušte však mimo dosahu priameho slnečného žiarenia, najlepšie pod prístreškom, v dobre vetraných priestoroch atď.
Preto sa odporúča sušiť 10 až 14 dní, pričom kôpku pravidelne otáčajte.
Orezávanie
Nie je potrebné prerezávať 2-3 týždne.A keď orezávame, necháme asi 10-15 cm stonky (to je druhé odporúčanie).
Ak sa cesnak zostrihá príliš nakrátko, stratí na hmotnosti a šťavnatosti a naruší sa aj celistvosť suchých krycích šupín.
Najprv musíte odrezať suché „vrcholy“, nechať takmer celú stonku, uložiť ju v tejto forme vo veľkom alebo vo vrecku.
A na jeseň ju postupne skracujeme na pohodlnú veľkosť.
Tretie odporúčanie.Po vysušení, pri triedení cesnaku na frakcie, musíte korene ľahko orezať.Necháme asi 5-7 cm.
A pri rezaní stonky je takmer „čistý“.Nechajte 0,2 až 0,5 cm.
Podľa mňa je dôležité zdôrazniť, že po zbere cesnaku nie je vhodné nechať ho neorezaný veľmi dlho, pretože by mohol stratiť na kvalite. Myslím si, že postupné orezávanie cesnaku je dôležité pre udržanie jeho čerstvosti a optimálnej chuti. Článok poskytuje dobré rady, avšak mohol by byť ešte podrobnejší v popise tých správnych techník rezania, aby sme si boli istí, že robíme všetko správne.