Navíjanie uhoriek na zimu bez octu a cukru je veľmi reálna úloha..
Hovoríme vám recept na lahodné nakladané uhorky, ktoré nevyžadujú skladovanie v suteréne.
Ako chutne rolovať uhorky
Na dno trojlitrových pohárov položíme listy chrenu, listy čerešní (čiernych ríbezlí), vetvičky a dáždniky kôpru (so semenami).Môžete pridať čierne korenie.
Uhorky vložíme do pohárov nie príliš tesne, do stredu pridáme trochu zelene.
Na soľanku vezmite dve vrchovaté polievkové lyžice soli na liter vody.Priveďte do varu, nalejte uhorky.
Poháre prikryte viečkami a nechajte dva dni pri izbovej teplote.
Soľanka sa zakalí, objaví sa pena a uhorky zmenia farbu.Ak sa tak nestane, poháre by sa mali presunúť na teplejšie (nie však horúce) miesto a nechať na ďalší deň.
Nezabudnite pod poháre umiestniť taniere, pretože soľanka vytečie.
Po dvoch dňoch odstráňte penu a do každej nádoby pridajte dve polievkové lyžice horčičného prášku.Ak je vody málo, pridajte na vrch.
Poháre opäť prikryjeme viečkami a necháme kysnúť ďalší deň.Po dni nalejte soľanku do hrnca a varte 8-10 minút.
Uhorky preložíme do malých pohárov (najskôr ich vysterilizujeme), pridáme ochucovadlá, ktoré boli fermentované s uhorkami (nemôžeme pridať čerstvé bylinky), naplníme vriacou soľankou a zrolujeme.Tieto uhorky možno skladovať aj pri izbovej teplote.
Článok je veľmi zaujímavý, určite ho budem odporúčať mojim známym, ktorí majú radi tradičné metódy úpravy zeleniny. Sama však preferujem pridanie octu do nakladaných uhorkov, aby mali silnejšiu chuť a dlhšiu trvanlivosť.