Jablká sú dostupné počas celého roka, preto v našej ponuke zaujímajú osobitné miesto.Existuje dôvod, prečo patria medzi najzdravšie ovocie na svete, no ak chceme naplno využiť ich výhody, musíme si uvedomiť jednu vec.
Sú jablká zdravé?
Odborníčka vyzýva ľudí, aby jablká nešúpali, pripomína, že šupka je najzdravšia časť ovocia.
– Keď ošúpete jablko, vyhodíte draslík, vitamín C či betakarotén.Samozrejme, aj samotné jablko ich obsahuje, ale menej.Pri čistení pleti vyhodíte aj vlákna, ktoré vás zapĺňajú.Kôra je pokladnicou antioxidantov, ktoré chránia bunky pred dehydratáciou, vysvetľuje dr.Zaujímavosťou je, že červená šupka obsahuje 2,5-krát viac antioxidantov ako dužina.
Mnoho ľudí sa bojí jesť ovocie alebo zeleninu aj so šupkou kvôli rezíduám pesticídov, ktoré sa na nich nachádzajú.Lekár pripúšťa, že šupky sú nimi kontaminované, no väčšina ovocia dostupného v obchodoch normy neprekračuje.Dôkladné umytie ovocia navyše zníži množstvo zvyškov pesticídov takmer o polovicu.
Ako správne umývať ovocie, aby ste sa zbavili pesticídov?
Umývanie ovocia v dvoch fázach, najprv v kyslom a potom v alkalickom kúpeli, zbaví pokožku nečistôt, baktérií a zvyškov pesticídov.Plody treba najskôr namočiť do kyslej vody, teda s pridaním jablčného octu alebo kyseliny citrónovej.Z pokožky sa tak zbavíte baktérií.
Potom by mali byť plody v alkalickom roztoku, teda vo vode so sódou bikarbónou.Na liter vody stačia dve čajové lyžičky sódy bikarbóny.Plody by mali byť v tomto roztoku 15 minút.Tento jednoduchý trik odstráni zo šupky všetky zvyšné pesticídy a konzervačné látky.Samozrejme, potom treba ovocie umyť pod tečúcou vodou.
Páni, to si ma pekne prekvapili! Už som bola presvedčená, že šupku mám hádzať preč, a teraz sa mám hneď vrhnúť na žeravé jablčný kôr?!