HomeCibuľaCesnakové šupky nevyhadzujte! Keď si uvedomíte, aké sú cenné, budete ich používať...

Cesnakové šupky nevyhadzujte! Keď si uvedomíte, aké sú cenné, budete ich používať stále

Predpokladá sa, že cesnak prvýkrát vypestovali Egypťania a zohral dôležitú úlohu v ich kultúre.Bol považovaný za posvätnú rastlinu a často sa nachádzal v hrobkách faraónov.Pre svoju intenzívnu vôňu a chuť sa cesnak nepoužíva ako zelenina v užšom slova zmysle, ale predovšetkým ako prídavok do mnohých jedál.Podľa zloženia má vysokú nutričnú hodnotu.Semená cesnaku obsahujú vodu, bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu a minerály: sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo, síru.Hlavné vitamíny prítomné v cesnaku: karotén, vitamín E, B1, B2, B3 a vitamín C.Jeho zdravotná hodnota je daná éterickým olejom, ktorý obsahuje síru (chuť a vôňa) a rastlinným antibiotikom – alicín, uvádza Agroklub.
Väčšina z nás zvyčajne vyhodí šupky do koša po ošúpaní cesnaku, je to bežný proces, pretože len málo ľudí vie, aké užitočné môžu byť.Šupka cesnaku je bohatá na antioxidanty.Preto je skvelý na imunitu a má protirakovinové vlastnosti.Mnohí odborníci sa zhodujú, že šupka má viac cenných látok ako samotný cesnak.Je tiež bohatý na špecifické flavonoly, ktoré znižujú krvný tlak a zabraňujú usadzovaniu na tepnách.Obsahuje tiež veľa vlákniny.Všetky tieto zložky sú skvelé pre zdravie srdca, tráviace problémy a znižovanie cholesterolu a niektorých druhov rakoviny.Pri používaní cesnakovej šupky dbajte na to, aby bola organická, inak si do stravy zavediete pesticídy.
Šupky sú podľa portálu Zdravsvet dobré predovšetkým do polievky.Jednoducho ich pridajte ku všetkým ingredienciám polievky a uvarte.Po uvarení polievku precedíme.Ak sa bojíte príliš výraznej chuti, pridajte len lyžičku až dvoch strúčikov a ak máte radi výraznú chuť cesnaku, môžete pridať aj celý strúčik.
Polievku uvaríte aj len zo šupiek cesnaku.Je pripravený za 10-15 minút po zovretí vody.Takto získanú tekutinu môžete použiť na varenie ryže alebo pridať do rôznych omáčok a môžete ju ihneď konzumovať ako polievku, s pridaním rezancov alebo halušiek podľa želania.
Po vyčistení šupiek z cesnaku ich nevyhadzujte, vložte ich do vrecka a použite.Vyhoďte len tie kusy, ktoré sú špinavé.
Još nápad na použitie mušlí:
Vložte ich do mrazničky a použite na guláš a rôzne prívarky so zeleninou.
Pri varení pridajte niekoľko celých pažítiek a zjedzte, odporúčajú odborníci.Môžete ich zapiecť so zemiakmi a mäsom alebo pridať do duseného mäsa.
Môžete si tiež pripraviť čaj – dáme šupky cesnaku do gule a ponoríme do vriacej vody.Nechajte niekoľko minút pôsobiť.
Cesnak opražíme v šupke a pridáme do jedál.Po odstránení prvých špinavých vrstiev škrupiny zabaľte celé hlavy cesnaku do alobalu a pečte v rúre asi 40 minút pri 180 stupňoch.Takto upečený ho môžete skladovať v chladničke až sedem dní alebo v mrazničke až šesť týždňov.

Sophie
Sophie
Dobrý deň, som Sophie, vaša sprievodkyňa vo svete hotelového a reštauračného textilu. S vášňou pre štýl a kvalitu sa rada delím o tipy a trendy, vďaka ktorým bude váš podnik ešte krajší a pohodlnejší. Objavte so mnou najnovšie kolekcie a praktické fakty pre dokonalú atmosféru!

1 COMMENT

  1. Naozaj veríte, že cesnakové šupky majú takú cennú nutričnú hodnotu? Možno by ste mali zvážiť odborné posúdenie, aby ste sa neprekračovali v bežných mýtusoch.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Čo hovorí lekárska záznam republikánskej kandidátky Kamaly Harrisovej

Viceprezidentka Kamala Harrisová, demokratická kandidátka na post prezidenta USA.prezidentské voľby, zverejnila v sobotu list od svojho lekára, v ktorom ju vyhlásil za zdravú...

Čo robiť, ak je pôda príliš kyprá a drobí sa na prach: týmto by mal chalupár posypať zem.

Mnohí chalupári sa sťažujú na takýto problém, ako je nadmerná hustota pôdy. Existuje však pomerne veľa záhradkárov, ktorí sa stretávajú s opačným problémom.Ide...

Ako rozoznať rozmrazené a chladené mäso: hlavné znaky – nenechajte sa oklamať.

K výberu mäsa - bez ohľadu na to, či v obchode alebo na trhu - by ste mali pristupovať so všetkou zodpovednosťou, ak...

Liga národov: Taliansko vs Belgicko – súboj dňa sa hrá na Olimpicu

V stredu 10. októbra o 21:45 hod. sa na Stadio Olimpico v Ríme uskutoční zápas Taliansko - Belgicko, ktorý sa započítava do 2. skupiny...

Nedávné komentáře

LenkaNovakova on Predaj domácich koláčov
Emília Nováková on Pistáciový tvarohový koláč
JankaKritická on Kávu určite zapite vodou!
Lenka Nováková on Čo zasadiť po cibuli?