Predpokladá sa, že cesnak prvýkrát vypestovali Egypťania a zohral dôležitú úlohu v ich kultúre.Bol považovaný za posvätnú rastlinu a často sa nachádzal v hrobkách faraónov.Pre svoju intenzívnu vôňu a chuť sa cesnak nepoužíva ako zelenina v užšom slova zmysle, ale predovšetkým ako prídavok do mnohých jedál.Podľa zloženia má vysokú nutričnú hodnotu.Semená cesnaku obsahujú vodu, bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu a minerály: sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo, síru.Hlavné vitamíny prítomné v cesnaku: karotén, vitamín E, B1, B2, B3 a vitamín C.Jeho zdravotná hodnota je daná éterickým olejom, ktorý obsahuje síru (chuť a vôňa) a rastlinným antibiotikom – alicín, uvádza Agroklub.
Väčšina z nás zvyčajne vyhodí šupky do koša po ošúpaní cesnaku, je to bežný proces, pretože len málo ľudí vie, aké užitočné môžu byť.Šupka cesnaku je bohatá na antioxidanty.Preto je skvelý na imunitu a má protirakovinové vlastnosti.Mnohí odborníci sa zhodujú, že šupka má viac cenných látok ako samotný cesnak.Je tiež bohatý na špecifické flavonoly, ktoré znižujú krvný tlak a zabraňujú usadzovaniu na tepnách.Obsahuje tiež veľa vlákniny.Všetky tieto zložky sú skvelé pre zdravie srdca, tráviace problémy a znižovanie cholesterolu a niektorých druhov rakoviny.Pri používaní cesnakovej šupky dbajte na to, aby bola organická, inak si do stravy zavediete pesticídy.
Šupky sú podľa portálu Zdravsvet dobré predovšetkým do polievky.Jednoducho ich pridajte ku všetkým ingredienciám polievky a uvarte.Po uvarení polievku precedíme.Ak sa bojíte príliš výraznej chuti, pridajte len lyžičku až dvoch strúčikov a ak máte radi výraznú chuť cesnaku, môžete pridať aj celý strúčik.
Polievku uvaríte aj len zo šupiek cesnaku.Je pripravený za 10-15 minút po zovretí vody.Takto získanú tekutinu môžete použiť na varenie ryže alebo pridať do rôznych omáčok a môžete ju ihneď konzumovať ako polievku, s pridaním rezancov alebo halušiek podľa želania.
Po vyčistení šupiek z cesnaku ich nevyhadzujte, vložte ich do vrecka a použite.Vyhoďte len tie kusy, ktoré sú špinavé.
Još nápad na použitie mušlí:
Vložte ich do mrazničky a použite na guláš a rôzne prívarky so zeleninou.
Pri varení pridajte niekoľko celých pažítiek a zjedzte, odporúčajú odborníci.Môžete ich zapiecť so zemiakmi a mäsom alebo pridať do duseného mäsa.
Môžete si tiež pripraviť čaj – dáme šupky cesnaku do gule a ponoríme do vriacej vody.Nechajte niekoľko minút pôsobiť.
Cesnak opražíme v šupke a pridáme do jedál.Po odstránení prvých špinavých vrstiev škrupiny zabaľte celé hlavy cesnaku do alobalu a pečte v rúre asi 40 minút pri 180 stupňoch.Takto upečený ho môžete skladovať v chladničke až sedem dní alebo v mrazničke až šesť týždňov.
Naozaj veríte, že cesnakové šupky majú takú cennú nutričnú hodnotu? Možno by ste mali zvážiť odborné posúdenie, aby ste sa neprekračovali v bežných mýtusoch.