Nízke teploty a mrazy majú negatívny vplyv na základné fyziologické procesy v rastlinách, pretože ich najskôr spomalia a potom úplne zastavia.Keď teplota klesne pod nulu, v rastlinách sa tvorí ľad.Ako kryštáliky ľadu rastú, vyťahujú vodu z buniek rastliny a strata vody spôsobuje odumieranie rastlín.
Okrem uvedeného, ľadové kryštály tiež veľmi tlačia na steny buniek, pretože sa zväčšujú, a to vedie k praskaniu a zhrubnutiu tkaniva, píše Agroklub.
Koľko sa stratí z nízkych teplôt, závisí od časového obdobia, v ktorom mráz nastal, intenzity a trvania mrazu, ale aj od druhu a odrody samotného ovocia.Mráz, ktorý sa objaví skoro na jar, môže spôsobiť vážne škody.Značnej časti tohto štetu sa však dá predísť aplikáciou aktívnych alebo pasívnych foriem protimrazovej ochrany.
Vplyv teplôt na ovocie
Životné procesy rastlín závisia od oscilácií ideálnych – maximálnych a minimálnych teplôt.Maximálne a minimálne teploty sú kľúčovým faktorom pre rast rastlín, ako aj ich geografické rozloženie.Nízke teploty sú v zimnom období užitočné na udržanie životnosti ovocných stromov počas zimného pokoja, ale sú nepriaznivé aj pre mrazy.Najčastejšie sa vyskytujú počas zimného pokoja alebo neskôr v počiatočných fenofázach vegetácie, kedy sú najnebezpečnejšie.
Podľa poradkyne Snežany Janjić môže počas tuhých zím dôjsť vplyvom mrazov k slabším či silnejším poraneniam pletív a jednotlivých orgánov ovocných stromov, ktoré väčšinou nespochybňujú len údržbu ovocných stromov.Môžu teda úplne alebo čiastočne vymrznúť: puky kvetov, nedozreté končeky výhonkov, tenšie vetvičky vo vnútri koruny, ktoré boli silnejšie zatienené alebo vetvičky silne zaťažené úrodou predchádzajúcej vegetácie.
V dôsledku zmrazenia sa môžu objaviť trhliny alebo nekrotické škvrny.Podobné zmeny môžu nastať aj na koreňoch, a to je veľmi nepriaznivé pre údržbu a rodivosť ovocných stromov.Mnohým následkom spôsobeným nízkymi teplotami sa dá predísť preventívnymi opatreniami, ako je správny výber terénu, výber odrôd, ktoré sú odolné voči nízkym teplotám, výber substrátu atď.Vtedy je potrebné aplikovať aj agrotechnické opatrenia, ktoré umožňujú udržať ovocné stromy v stave väčšej mrazuvzdornosti,“ povedala pre Agroklub.
Význam poľnohospodárskej techniky
Agrotechnickými opatreniami treba zabrániť bujnému rastu letnej vegetácie, neskorému ukončeniu vegetácie alebo vážnemu poškodeniu orgánov škodcami.Opatrenie bielenia stromov a silnejších konárov na jeseň prinieslo v praxi významné výsledky.Bielenie ovocných stromov má tú výhodu, že na jar spomaľuje pohyb vegetácie, čím sa znižuje možnosť, že mladé stromčeky budú trpieť neskorými jarnými mrazmi.
Na základe výskumu bola vytvorená mraziaca stupnica a boli stanovené kritické teploty vzduchu: pre nasadené plody sú kritické teploty v rozmedzí -1°C až +2°C, otvorené kvety ohrozujú teploty -3°C a rásť.Neotvorené púčiky odumierajú pri teplotách od -5°C do -8°C.Kambium je ohrozené teplotami –10°C a nedrevnatá časť stromu, absorpčná schopnosť koreňov, ako aj celá rastlina teplotami –25°C až – 35 °C.
Mráz miluje neobrábanú zem
Riziko mrazov je výrazne nižšie pri veľkých vodných plochách, nad neobrábanou pôdou, ale aj na južných svahoch.Tieto okolnosti je potrebné zohľadniť pri plánovaní výsadby ovocných stromov a viniča.
Pre každého ovocinára je potrebné oboznámiť sa s technológiou procesu protimrazovej ochrany, ale aj včas investovať do technológie, pretože inak mráz s najväčšou pravdepodobnosťou zníži alebo úplne zničí očakávanú úrodu, a to predstavuje väčšiu &scaron ochráni svoju tetu pred nákladmi na investíciu do techniky proti mrazu.
Aha, takže ak rastlinám zamrza voda, odumierajú? Výborné riešenie, v zime si len zapaľme oheň pri ovocných stromoch, nech sa nám nepoškodia!