V obchodoch si často všímame červenú, žltú a zelenú papriku, no málokto si všíma, že ich ceny sa vždy líšia, niekedy aj výrazne.Dôvod však nie je v rôznych odrodách, ale v štádiu zrelosti.Všetky papriky sú rovnakej odrody a rozdiel v cene a kvalite pochádza z obdobia zberu.
Zelená paprika sa zbiera ako prvá, žltá paprika dozrieva o niečo dlhšie, zatiaľ čo červená paprika je úplne zrelá.Vzhľadom na rôzne štádiá zrelosti majú papriky rôzne chute.Zelené sú často čerstvé, šťavnaté a mierne horké, zatiaľ čo červené sú v porovnaní s ostatnými oveľa sladšie.
Tu je rozdiel.
Rozdiel v dĺžke zrenia ovplyvňuje okrem chuti aj nutričné zloženie.Červená paprika je dvakrát bohatšia na vitamíny ako paprika zelená a obsahuje takmer deväťkrát viac betakaroténu.Vzhľadom na rozdielny spôsob pestovania sa ceny líšia.Zelená paprika sa zbiera najskôr a má najnižšiu cenu, žltá paprika je o niečo drahšia, zatiaľ čo červená paprika je najdrahšia, pretože vyžaduje viac práce, vody a iných zdrojov v procese pestovania.
Babura sa používa najmä kvôli bohatstvu vitamínu C, ktorého je štyrikrát viac ako v pomarančoch, uvádza klik.hr.
Je pravda, že rozdiel v cene a kvalite paprík vychádza z ich štádia zrelosti, no nezdôrazňuje sa dosť, aký veľký vplyv má toto na ich výživovú hodnotu. Možno by bolo vhodné viac zdôrazniť nielen cenový rozdiel, ale aj výhody konzumácie paprík v rôznych štádiách zrelosti.