Väčšina z nás vyhodí olúpanú cesnakovú šupku, pričom si nemyslí, že môže byť skutočne užitočná.
Ale dá sa použiť aj do polievky.Jednoducho ho pridajte ku všetkým surovinám na polievku a uvarte.Počas odšťavovania ho vyberte.Ak sa bojíte príliš výraznej chuti, pridajte len čajovú lyžičku až dvoch strúčikov a ak máte radi výraznú chuť cesnaku, môžete ihneď pridať celý cesnak, pite 24sata.hr.
Polievku môžete uvariť len zo šupky cesnaku.Hotové je za 10-15 minút po tom, čo voda začne vrieť.Tento vývar môžete použiť ako samostatnú polievku, alebo si ho môžete odložiť a použiť na varenie ryže alebo pridať do omáčok.
Takže šupky z cesnaku po vyčistení nevyhadzujte, ale uložte si ich do vrecka a použite.Vyhoďte len tie kusy, ktoré sú špinavé.
Šupka cesnaku je bohatá na fenylpropanoidy, ktoré sú nabité antioxidantmi.Preto je skvelý na imunitu a má protirakovinové vlastnosti.Mnohí odborníci sa zhodujú, že šupka má viac cenných látok ako samotná cibuľa.
Je tiež bohatý na špecifické flavonoly, ktoré znižujú krvný tlak a zabraňujú hromadeniu v tepnách.Obsahuje tiež veľa vlákniny.Všetky tieto zložky sú skvelé pre zdravie srdca, tráviace problémy a znižujú hladinu cholesterolu a niektoré druhy rakoviny.
Pri používaní cesnakovej šupky dbajte na to, aby bola organická, inak si do stravy zavediete pesticídy.
Još nápad na použitie cesnakovej kôry:
– Skladujte ich v mrazničke a používajte do gulášov, fazuľových, zeleninových a mäsových polievok.
– Použite na kompost.
– Šupka cesnaku je plná fenylpropanoidov, ktoré sú nabité antioxidantmi, a preto je dobré ho jesť.Pri varení pridajte celú cibuľu a zjedzte ju, odporúčajú odborníci.Môžete ich piecť so zemiakmi a mäsom alebo ich pridať do duseného mäsa ako fazuľu.
– Na čaj – dáme šupky cesnaku do gule a ponoríme do vriacej vody.Nechajte niekoľko minút pôsobiť.
– Cesnak opražíme v šupke a pridáme do jedál.Po odstránení prvých špinavých vrstiev škrupiny zabaľte celé hlavy cesnaku do alobalu a pečte v rúre asi 40 minút pri 180 stupňoch.Takto upečený ho môžete skladovať v chladničke až týždeň alebo v mrazničke až šesť týždňov.
Napriek zaujímavým a užitočným tipom na využitie cesnakových šupiek, nemôžem súhlasiť s tvrdením, že ide o lepšiu voľbu než samotná cibuľa. Cezakové šupky môžu byť skvelou prídavou do jedla, no cibuľa obsahuje tiež množstvo cenných látok a výživných prvkov. Možno by bolo ideálne skombinovať obe ingrediencie pre maximálne prospešné účinky. Čo myslíte?