Predpokladá sa, že kyslá kapusta pochádza z Číny, dokoncaš spred 2000 rokov.Vzhľadom na to, že v tom čase neexistovali žiadne moderné formy uchovávania potravín, ako boli chladničky a mrazničky, jediným spôsobom, ako zabrániť rýchlemu skazeniu potravín, bol proces fermentácie.
Kvasenie kapusty sa považuje za najstaršiu formu konzervovania kapusty a preto sa považuje za jeden z najdôležitejších zdrojov potravy još od 4storočí pred naším letopočtom.
Dnes sa kyslá kapusta najčastejšie podáva k jedlám a je veľmi obľúbená v strednej Európe, konkrétne v Nemecku.Má množstvo zdravotných benefitov vzhľadom na to, že má dostatok vitamínov C a K, dostatok vlákniny a tiež zlepšuje energiu a imunitný systém železom.Hoci má množstvo výhod, malo by byť striedme, pretože kapusta je fermentovaná soľou a je plná sodíka, hovorí KoDren.
Pol šálky kyslej kapusty obsahuje 20 percent odporúčaného denného množstva sodíka.Okrem toho obsahuje aj 13 kalórií, z toho 0 gramov tuku, 4 gramy vlákniny, 7 gramov sacharidov, 2 gramy tuku a 1 gram bielkovín.Zo základných mikroživín obsahuje sodík, vitamín C, vitamín K, železo, mangán, vitamín B6 a kyselinu listovú.
Teraz, keď sme vám predstavili toto staré a veľmi užitočné jedlo, predstavíme vám jeho zdravotné benefity.
Zlepšuje trávenie
Kyslá kapusta obsahuje probiotiká, zdravé baktérie, ktoré ako prvé bojujú proti toxínom v tele a škodlivým baktériám.Môžu tiež zlepšiť trávenie a celkové zdravie a zabrániť hnačke spôsobenej užívaním antibiotík.Štúdie ukázali, že znižujú nadúvanie aj zápchu.
Zlepšuje imunitný systém
Ako sme spomínali, táto super potravina je bohatá na probiotiká a tie zlepšujú rovnováhu baktérií v žalúdku, čo robí váš brušná stena je zdravá a neunikajú z nej nežiaduce látky do zvyšku tela, čím vás šchránimeš imunitný systém.Okrem toho pravidelný príjem potravín plných probiotík, ako je kyslá kapusta, môže znížiť riziko vzniku infekcií, ako je prechladnutie alebo infekcie močových ciest.
Ak ochoriete, užívanie probiotík vám môže pomôcť zotaviť sa až trikrát rýchlejšie ako neužívanie antibiotík.Kyslá kapusta je bohatá aj na vitamín C a železo, ktoré navyše posilňujú imunitný systém a je známe, že zvýšený príjem vitamínu C počas prechladnutia môže výrazne urýchliť rekonvalescenciu.
Znižuje stres a udržuje zdravie mozgu
Aj keď vaša nálada môže diktovať, čo jete, je možný aj opak.To, čo jete, môže ovplyvniť vašu náladu a funkciu mozgu.Rastúci počet štúdií ukazuje, že to, čo jeme, ovplyvňuje to, či budeme šťastní alebo v depresii.Vytvorenie zdravej črevnej flóry znižuje stres a udržuje mozog zdravý.Okrem toho probiotiká z kyslej kapusty zlepšujú pamäť, znižujú príznaky úzkosti, depresie, autizmu a obsedantno-kompulzívnej poruchy.
Posilňuje srdce
Veľké množstvo vlákniny a probiotík znižuje hladinu cholesterolu, zatiaľ čo vitamín K2 znižuje riziko srdcových ochorení tým, že bráni tvorbe vápenatých usadenín v tepnách.
V jednej štúdii sa ukázalo, že pravidelný príjem vitamínu K2 znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby až o 57%, a to v priebehu siedmich až 10 rokov.Zatiaľ čo iná štúdia zistila, že ženy môžu znížiť riziko srdcových ochorení až o 9% na každých 10 mikrogramov vitamínu K2, ktoré denne prijmú.Napríklad jedna unca kyslej kapusty obsahuje asi 6,6 mikrogramov tohto vitamínu.
Prispieva k silnejším kostiam
Veľkú úlohu v zdraví kostí zohráva aj spomínaný vitamín K2.Vieme, že ženy v menopauze majú veľký problém s pevnosťou kostí a hustotou kostí.Príjem vitamínu K2 prispieva k pomalšiemu úbytku kostnej hmoty a viaceré štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia tohto vitamínu, či už prostredníctvom stravy alebo doplnkov stravy, môže znížiť riziko zlomenín chrbtice alebo bedra o 60 až 80 %.
Teraz, keď poznáte hlavné výhody tejto super potraviny, je len na vás, či sa rozhodnete pripraviť si vlastnú kyslú kapustu, alebo si ju kúpite z obchodu.
Nemôžem súhlasiť s tvrdením, že kyslá kapusta je super potravina. Áno, má svoje benefitné vlastnosti, ale jej vysoký obsah sodíka by mal byť braný do úvahy. Čo si myslíte vy? Môžeme ignorovať jej negatíva v prospech pozitív alebo by sme mali byť opatrní pri konzumácii?