Existuje nespočetné množstvo receptov a spôsobov, ako dať kapustu do sudov a vaní.Všetky majú spoločné to, že kapustu triedia, osolia a zalejú vodou.Vyskúšali ste však už takmer všetky a žiadna z nich nespĺňa to, čo od kyslej kapusty hľadáte?.
A chcete len kyslú kapustu, ktorá má až do jari krásne a pevné hlávky? Potom ste na správnom mieste, pretože vám prinášame dva osvedčené recepty na nakladanie kapusty, ktorá vydrží celú zimu (ak ju nezjete pred koncom sezóny)!.
Kyslá kapusta je tradičný zimný šalát, pochúťka v každej domácnosti.
Existuje nespočetné množstvo receptov a spôsobov, ako dať kapustu do kadí.Všetky majú spoločné to, že kapustu triedia, osolia a zalejú vodou.
Navrhujeme dva recepty na nakladanie kapusty
Kyslá kapusta – kilogram soli na 30 kg kapusty.
Okrem kapusty potrebujete:
Kilogram soli na 30 kg kapusty.
Hrubá bavlnená tkanina.
Kameň alebo dóza s objemom 1,5 l.
Príprava kyslej kapusty:
Umyte hlávky kapusty oddelené od povrchovej vrstvy listov, narežte krucifix pri koreni a poukladajte do súdka.
Niekoľko hlávok kapusty rozkrojíme na štvrtiny a polovice a vtlačíme ich medzi celé hlávky tak, aby sa zasekli, čiže pevne stáli.
Nad kapustu zalejeme vodou na dva prsty.
Na kapustu položte drevený alebo plastový lis.
Nad lis položte kameň alebo nádobu plnú vody.
Utierku rozprestrieme a dáme na ňu potrebné množstvo soli, zvinieme a priložíme ku kameňu.
Soľ sa bude pomaly rozpúšťať a klesať na dno, takže nie je potrebné prenášať soľanku.
Zatvorte sud a pravidelne niekoľko dní kontrolujte množstvo vody.Podľa potreby dolievame vodu, aby hlávky kapusty neboli mimo vody.Pri tom kameň opláchnite a ak sa použije dóza, treba ju umyť zvonku.
Kyslá kapusta – 1,6 kg soli na 40 litrov vody.
A toto je jeden z tých receptov, ktoré zaručia, že kapusta zostane pevná až do budúceho leta.
Okrem kapusty je potrebné:
1,6 kg soli na 40 l vody.
Tenká bavlnená tkanina.
Kameň alebo dóza s objemom 1,5 l.
Nakladanie kapusty:
Umyté a ošúpané hlávky kapusty, na koreni ktorých je narezaný krížik alebo nožom urobený zárez, vložíme do suda.
Do veľkej nádoby nasypte soľ, zalejte horúcou vodou a počkajte, kým sa rozpustí.
Kapustu zalejeme vodou so soľou a podľa potreby dolejeme čerstvú.
Prikryte tenkou bavlnenou handričkou.
Na kapustu položíme lis a kameň alebo krčah a sud uzavrieme.
Na začiatku v prípade potreby pravidelne pridávajte vodu.
V prípade potreby – pridajte vodu.Z času na čas stlačte (dva až tri dni) a potom kameň a handričku opláchnite a ak použijete dózu, treba ju opláchnuť zvonku.
Teraz máte dva skvelé recepty na nakladanie kapusty! Stále zostávaš len aby ste ich vyskúšali a zistili, čo vám viac vyhovuje.
agrosavjet.com.
Je pekné vidieť, že ste zaradili také detailné návody, ale často máme obmedzený čas. Mohli by ste prípadne navrhnúť rýchlejšie varianty, ako nakladať kyslú kapustu, pre tých z nás, ktorí nemáme dostatok času na tradične dlhý proces?