Hoci väčšina ľudí vie, že nie je dobré piť kávu nalačno, len málokto to dodržiava, čím riskuje svoje zdravie a rôzne tráviace problémy, ale aj zvyšuje hladinu stresu.
Káva, obľúbený nápoj na celom svete, je chválená, spievaná a neodmysliteľná súčasť prebúdzania ľudí.Hoci káva obsahuje rôzne antioxidanty, jej zdravotné benefity sú negované, ak sa pije nesprávne, teda ak sa pije nalačno, hovorí Positive Med, prenášaný 24 hodín.
Vedci totiž zistili, čo presne sa deje v tele pri pití kávy nata, bez ohľadu na to, či je instantná, turecká alebo zmiešaná s mliekom.
1.Zvýšenie hladiny žalúdočnej kyseliny
Káva nalačno zvyšuje vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej v tráviacom systéme, čo je obzvlášť zlé pre ľudí, ktorí trpia zápalom žalúdka a majú v sebe nadbytok kyseliny.
V dôsledku vysokej hladiny žalúdočnej kyseliny sa zvyšuje riziko vredov, chronickej gastritídy, syndrómu dráždivého čreva a žalúdočného refluxu.
2.Zvýšené riziko rakoviny
V dôsledku narušeného trávenia po vypití kávy dochádza v tele často k sťaženému vstrebávaniu bielkovín, &scaron, čo má následne za následok nadúvanie, podráždenie až zápaly čriev, š rakovina hrubého čreva, najčastejšie zhubné ochorenie njice.
3.úzkosť
Pitie kávy vo všeobecnosti pôsobí na zvýšenie hladín stresového hormónu kortizolu.Tento efekt zosilní, ak sa káva pije rovno, pretože jedlo pôsobí na organizmus upokojujúco, čím sa znižuje negatívny vplyv kávy.Stres a úzkosť sú spojené s búšením srdca, dýchavičnosťou.
4.Znížené hormóny
Kofeín z kávy narúša produkciu hormónu serotonínu, neurotransmiteru zodpovedného za pocity spokojnosti a šťastia.Nedostatok serotonínu je hlavnou príčinou depresie a duševných chorôb.
Ak si jedinec kávu hneď vypije, zaznamená náhly vzostup nálady – ale aj náhly pokles po hodine či dvoch.Ak pijete kávu niekoľkokrát počas dňa, serotonín sa stáva závislým na vonkajších príčinách a nie na výsledku práce tela.
Článok upozorňuje na riziká pitia kávy nalačno, no zdá sa, že ponúka iba negatíva. Čo si myslíte o možnosti uviesť aj spôsoby, ako zmierniť tieto negatívne účinky? Napríklad, doporučením pitia kávy po jedle a spolu s čímsi, čo môže znížiť kyslosť žalúdočnej šťavy. To by mohlo byť cenným doplnkom k informáciám o rizikách, s ktorými nás informuje článok.